A gyógyhatású nevetés története

1995-ben, Mumbai-ban Dr. Madan Kataria cikket írt  "Nevetés a legjobb gyógyszer" címmel egy egészségügyi lapban. Kutatásai során nagyon sok tényre bukkant, melyek hosszan sorolták a nevetésnek az emberi szervezetre és agyra gyakorolt jótékony hatását. Dr. Kataria úgy határozott, hogy saját magán és környezetén fogja tesztelni a nevetés hatását. 1995. március 13-én reggel kiment egy közeli parkba és az ott sétálók közül meggyőzött négy embert, hogy csatlakozzanak hozzá és alapítsanak együtt egy hahota-klubot.

Kezdetben az összejövetelek alkalmával egy kört alkottak, az éppen viccet mesélő a kör közepén állt. Mindenki élvezte ezeket az eseményeket és remek hangulatban teltek a napok. Azonban két hét eltelte után zátonyra futottak. Kifogytak a viccekből és felszínre törtek a negatív, vulgáris poénok. A résztvevők választás elé állították: vagy kitalál valamit, vagy kiszállnak. Dr. Kataria két napot kért a helyzet megoldására.

A kutatási anyagokat átnézve rátalált a kulcsra: a testünk nem tudja megkülönböztetni a tettetett nevetést a természetes nevetéstől. Mindkettőnek ugyanolyan jótékony a hatása.

Másnap reggel megosztotta felismerését társaival és megkérte őket, hogy próbáljanak vele együtt nevetést "létrehozni" egy percre. Szkeptikusan ugyan, de beleegyeztek.

Az eredmény lenyűgöző volt. Néhányuknál a tettetett nevetés hamarosan természetes nevetéssé alakult át, ráadásul ragályos volt és nemsokára a többiek is csatlakoztak.

Kis idő múlva a csoport tagjai úgy nevettek, mint soha. A szívből jövő nevetés közel tíz percig tartott. Ez az áttörés jelentette a Nevetés Jóga megszületését. Dr. Kataria így kifejlesztett egy sor nevetésgyakorlatot, vegyítve ezeket szerepjátékokkal és egyéb technikákkal.

Ma a Hahota-jóga az egész világon elterjedt jelenség, 6000 klubot számlál, 60 országban.

Dr. Madan Kataria


A nevetés pozitív hatásai


Napjainkban már a kutatóorvosok is elismerik, hogy a nevetés pozitív hatással van az egészségre. Képes ellensúlyozni például a legelterjedtebb "népbetegséget": a stresszt. A kacagás jó hatással van az immunrendszerünkre és növeli az ellenálló képességünket. Az endorfin legális és ingyenes "orvosság", amelytől jobb lesz a közérzetünk és egészségmegőrző szerepe van.

 

Egy hahota-jóga óra felépítése:

A hahota-jóga története, érdekességek

Ráhangolódás, bemelegítés

Rövid, csoportos szerepjátékok

Nevetés meditáció

Csendes meditáció

Örömtánc

 

Következő hahota-jóga foglalkozás:

Augusztusban, részletek hamarosan